Skip to main content

5 sätt att hantera osäkerhet

Vi är ofta rädda för vad andra ska tycka. Och få av oss har egentligen fått lära oss hur vi ska hantera osäkerhet. Så vi låter det få spela större roll i våra liv än vad vi själva faktiskt vill, när blev det så fel? Jo, vi är alla förprogrammerade för att hålla ihop. Tillhörighet och flockbeteenden gör att vi får vara med, när du blir omtyckt av de andra ökade förr våra möjligheter att överleva. Ensam är inte stark, ensam är död på savannen.

Det är nya tider nu.
Självklart ska vi hålla ihop och göra riktigt bra saker för varandra, vi kan väl bara skippa alla dessa monster i våra egna huvuden?
För dig som vill hantera osäkerhet för att det hindrar dig från att leva livet fullt ut – detta är för dig!

 

 

Vad är Imposter syndrome eller bluffsyndromet?

”Jag hör inte hemma här, någon kommer komma på mig snart.”

Det är din inre dialog, dina hjärnspöken som bottnar i en rädsla för att inte vara tillräcklig. Du kanske har känt att du inte är tillräckligt smart för det nya jobbet. Inte tillräckligt intressant och rolig för den här nya relationen. Inte tillräckligt kärleksfull för att vara förälder. Inte tillräckligt snygg för att få vara på stranden.

Vem tror jag att jag är?
När ska de komma på mig?
Förtjänar jag verkligen att vara här?

Tankar.

När jag snubblade över uttrycket Imposter syndrome för många år sedan var det som att höra en hallelujah-kör. Igenkänningen var total. Kvinnor som vi andra tror är oövervinneliga som Jennifer Lopez, Michelle Obama, Jodie Foster and Maya Angelou har själva sagt att de har känt sig som imposters, som en bluff. Kontentan som du ska ha med dig för resten av livet: DU ÄR INTE ENSAM, DU ÄR MÄNNISKA!

Tankar, vi har dem också.

Det spelar ingen roll hur duktig du är, hur många människor som säger att du är AMAZING! Det känns fortfarande som att du inte är tillräcklig och att du när som helst kommer bli påkommen. Imposter syndrome är just detta – tänk om de kommer på att jag är en bluff. Det är som intellektuell osäkerhet, ofta förenat att du dömer dig själv hårt, tar misslyckanden personligt, vi känner en hög nivå av stress, oro och ångest.

Se den här videon på 4 ish minuter för att få en förståelse för hur vanligt Imposter syndrome är.

 

 

Adeline Sundblad Drömliv Livscoach

 

5 sätt att hantera osäkerhet:

 

Steg 1: Bli medveten om dina tankar

 

Skriv, processa, erkänn tankarna och rädslan. När tankarna kommer, stanna upp: vad säger jag till mig själv?

Det finns så många människor med en fantastisk inre kraft och stor potential att förbättra den värld vi alla lever i, men de håller sig själva tillbaka för att de är rädda för att bli dömda av andra människor eller uppfattas som en bluff. Vem är jag att bli coach? Vem är jag att kalla mig fotograf? Skriva en bok? Hjälpa människor med träning?

Tro inte på allt du tänker. Du har tankar, du är inte dina tankar. Och de är ingen absolut sanning.

 Göm inte din magi för världen bara för att du inte är perfekt. Än. Som om vi någonsin blir det?! Våga börja göra det du drömmer om innan du känner dig redo, du lär dig på vägen. Det gör vi alla.

 

“When perfectionism is driving, shame is riding shotgun, and fear is that annoying back seat driver.”

Brene Brown

 

 

Steg 2: Våga prata om det med människor du litar på

Först inser du att det känns lite lättare när du har satt ord på det, i ljuset dör skammen.

Sedan kan du få höra om andras rädslor, vilket lugnar dig i att du inte är ensam i all din mänsklighet.

Och slutligen kan du också få det bekräftat att det är bara i ditt huvud dessa rädslor pågår och att du visst är kompetent, smart, trevlig, rolig och kärleksfull.

Vi tror att vi är ensamma, trots att forskning visar att vi alla är i gott sällskap. Vi förstår inte att andra känner likadant, och vi alla gömmer oss för varandra. Detta är kanske din dirty little secret – något som de flesta av oss går runt och kämpar med men inte vågar prata om. Enligt Brené Brown, en fantastisk forskare inom ämnet skam, är den bästa lösningen när vi känner vågen av skam skölja över oss: prata om det. 

 

 

Steg 3: Välj ett nytt mindset och gör det ändå!

Stärk dig själv, inifrån och ut och programmera ett nytt mindset, nya stärkande tankar om dig själv. 

“Jag klarar det här, jag har gjort det förr!”

“Jag kan göra svåra saker.”

“I’ve got this!”

“Jag älskar utmaningar!”

“Jag är trygg i mig själv, vad som än händer” 

 

När du gör det du vill innerst inne men är rädd, rör du dig utanför din comfortzone – det är där du känner livet i dig! Det är där du växer och det finns inga genvägar. Som ny coach var jag särskilt utsatt för dessa begränsande tankar som fick mig att tvivla på mig själv och jag hade lätt kunnat lägga min dröm åt sidan. Jag fortsatte, satte en fot framför den andra och så här på andra sidan när jag verkligen får göra det jag älskar, har jag bara en sak att säga: fortsätt följ din dröm!

Learning by doing. Du lär dig på vägen och du kommer hitta din plats. Keep on going! Även om rösterna säger till dig att lägga av.

DU KOMMER HÖRA DESSA RÖSTER VARJE GÅNG DU GÖR NÅGOT DU INTE HAR GJORT FÖRUT!

Se det som ett varningssystem som varnar för allt nytt. Hjärnan kan inte riktigt skilja på pirriga drömmar och livsfarliga händelser.

Målet är inte att inte känna osäkerhet, målet är att hantera osäkerhet. Träna dig i att resa dig bortom dina egna hinder.
Träna dig i att fokusera på ditt varför – och dit du ska. Och gör det du vill, trots rädslan. Det mina vänner är mod.
Och modiga människor är dem som känner livet i sig.

 

Läs mer om tankens kraft här, fina du.

 

 

Steg 4: Investera i känslan av tillit för att hantera osäkerhet

För att hantera osäkerhet och må bra medan du gör det: investera i känslan av tillit. Träna på att känna tillit. Våga lita på livet, våga lita på att du hittar din plats. Känn att du är hållen, stöttad, peppad av någonting större. Du är inte ensam.

Lämna ditt huvud, förankra kontakten med din innersta längtan i ditt hjärta och lev ut din sanna potential! SET YOURSELF FREE.

För dig som verkligen kämpar med osäkerhet gällande hur ditt liv kommer se ut framöver. Gör vad du kan med det du har, påverka det du har makt att styra. Och landa sedan i en acceptans i ovissheten, därifrån investerar du i tillit. Hur? Prata om tillit, skriv om tillit, känn känslan att allt kommer bli bra, be, meditera och var i nuet.

 

 

Steg 5: Hjälp dig själv att utvecklas och hantera osäkerhet

Vilka områden vill du bli bättre inom?

Vad vill du utveckla hos dig själv?

Vilka böcker kan du läsa?

Vilka människor kan du lära dig av?

Vilka kurser kan du gå?

Är det läge att testa coaching för att stötta din personliga utveckling, kliva in i din sanna och fulla potential, och få med dig verktyg för att hantera din osäkerhet?

När du vet vad du vill göra: förbered dig! Du kan hantera osäkerhet genom att odla mer kunskap för att sedan ge dig ut och göra det där som ger dig mer självförtroende, inom det område du vill växa inom. Skriv ner dina nästa steg och hur du ska utveckla just dessa förmågor. 

 

Coach Adeline livscoach online Göteborg

 

Låt inte rädsla stoppa dig innan du ens har försökt. Döda inte dina egna drömmar.
Ge dig själv tillåtelse att stå i din kraft. Varje gång du gör det, ger du oss andra tillåtelse att göra det samma.

Jag tror på dig, nu kör vi ?

Love,
Adeline

Lämna en kommentar