Skip to main content

Acceptans och tillit i ovissheten

Acceptans, vad innebär det för dig? Betyder det att du tycker att omständigheterna är okej? Att du tycker att det är bra det som händer, håller med eller godkänner?

Acceptans betyder att du accepterar omständigheterna som de är, vilket inte innebär att du rättfärdigar det som händer – en situation eller ett beteende. 

Just nu lever vi i en oviss tid i dessa coronatider och det här med acceptans är svårt och ovant för många. Att leva i ovisshet är en del av vår mänskliga upplevelse, just nu tränar vi i skarpt läge.

Varför ska vi hitta till acceptans av det som händer oss just nu? Att känna acceptans för det du inte kan påverka kommer spara dig mängder med energi.

Och det är vägen till frihet.

Coaching acceptans coach Adeline corona

Motstånd och ovisshet i coronatider

Vi är många som inte älskar att leva i ovisshet. Om du känner motstånd nu, kan det låta något åt det här hållet: JAG VILL INTE VARA MED OM DETTA SOM HÄNDER JUST NU!

Du känner motstånd mot det som just nu utspelar sig i vår värld, ett motstånd som du kämpar så hårt med att upprätthålla. Du är emot det som har hänt, vägrar acceptera det som är och har motstånd för det som eventuellt komma ska. Tänk om du förlorar allt?

Du vill inte.

Jag förstår dig precis. Jag har varit där flera gånger.

Det svåraste i mitt liv var att acceptera att min pappa skulle dö. Jag. Ville. Inte. De första veckorna var svårast, för den chocken – att veta att någon du älskar ska dö är fruktansvärd. Men när jag till slut hittade till acceptans, mycket tack vare min pappa, så infann sig för första gången ett inre lugn. En stillhet. Det var kraften i acceptans. Läs mer om hur det var vid dödsbeskedet.

Du har fått livet, du har inte fått löfte om att styra det.

Att leva i ovisshet, är en del av livet. Vi behöver förstå det på djupet för att spara energi till det som är viktigt på riktigt. För att ha energi att påverka det vi faktiskt kan förändra.

Saker är som saker är, det som är upp till dig – det är ditt sätt att hantera det.

Landa i det en stund.

Stress kommer inte från det som händer dig, det kommer från meningen du ger det som händer dig. Det är därför en sak kan stressa dig men inte din vän. Det handlar om ett förhållningssätt, och våra förhållningssätt kan vi förändra. Läs mer om tankens kraft.

 

Vad innebär acceptans?

Acceptans handlar om att ödmjukt inse: Jag har inte kontroll och jag har aldrig haft det. Jag har agerat som om jag har haft kontroll eftersom en del av min hjärna är rädd och vill ha läget under kontroll för att undvika fara där ute. Förberedelse. Planering. Preppa. Ligga steget före. Göra jobbet. Det är därför människor bunkrar toapapper, för att återupprätta en känsla av kontroll.

Acceptans innebär att se verkligheten för vad den är, varken bättre eller sämre. ”Gilla läget” när vi inser att det är saker som sker utom vår kontroll.

Det handlar om flexibilitet, att kunna vara flexibel när omständigheterna kräver. Är det inte det Darwin kallade för anpassningsförmåga?! Survival of the fittest.

“It’s not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the one most responsive to change.”

Charles Darwin

 

Du kan välja att acceptera att det är som det är, det är ett val du gör. 

Vi sitter alla i samma båt. We’re in this together.

 

Coach Adeline Acceptans

 

Hur kan vi känna acceptans?

Du kan träna dig på att känna acceptans genom att börja med det som dyker upp. När du känner motstånd, rädsla, ilska, sorg, stress – låt det komma. Låt energin få ha sitt utlopp utan att du gör någonting.

Sit with it. Känn känslan.

När du har motstånd, biter ihop, ignorerar, trycker undan, förminskar, förstärker, försöker döva, äter, spelar, håller dig ständigt sysselsatt – så känner du inte känslan. Du gör allt annat för att slippa känna känslan.

Varför? Du är rädd för att känna smärta.

När du håller tillbaka dina känslor så här stannar energin i din kropp, för den kan inte passera genom dig som det är tänkt. Föreställ dig ett litet barn, de har en känsla, får utlopp för den, låter energin passera och sedan var det bra med det.

Se och lär.

Acceptans innebär att låta känslan ha sin rytm. Acceptans är att acceptera känslan, utan att döma den. Du har en känsla, du är inte dina känslor.

Läs mer om hur dina tankar påverkar vad du känner, och vice versa. 

Våga utmana dig själv nästa gång du känner en känsla. Det kan vara obehagligt, ovant och till och med skrämmande. Det finns ingen annan väg än i genom. När du är van vid att känna känslan minskar ditt motstånd. I den stunden infinner sig en acceptans. Nu är det som det är. Känslan är vad känslan är. Och du behöver inte agera i affekt.

När känslan har passerat, ebbat ut, kan du välja att agera på ett medvetet sätt: vad du ska göra nu?
Du agerar istället för reagerar. Det är en fundamental skillnad.

 

Att välja tillit

När vi har accepterat att läget är som det är, kan vi rikta vår uppmärksamhet mot något som hjälper oss att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt.

Tillit.

Det du fokuserar på växer.

Hur mycket?
Hur länge?
Hur illa?

Ett enda ord på repeat: tillit.

Ingen av oss har varit med om något liknande innan. Vi vet inte vad som kommer hända, men vi kan välja vad vi tror kommer hända. Vi kan välja att vi litar på att det kommer bli bra. Vi vet inte när, vi vet inte hur, men vi vet att det kommer bli bra.

Vi är många som inte älskar att leva i ovisshet, men vi kan välja att känna tillit i ovissheten. Det ger oss kraft, styrka, trygghet och energi!

Jag älskar känslan av tillit! Det är en underbar känsla, som för mig står för värme och trygghet! Det får dig att känna att du inte är ensam, det finns något större där ute som kommer se till att det blir bra!
No matter what!

Coaching acceptans Coach Adeline

Acceptans och tillit

Med acceptans och tillit kommer du långt just nu.

 I varje kris vilar nya möjligheter, om vi väljer att höja blicken för det. Vi kommer se många gåvor i framtiden som föddes ur den här krisen. Mer tacksamhet för det vi har, en fantastiskt sammanhållning mellan människor, hjälpsamhet över gränser och en mer välmående planet. Med en positiv framtidsvision kommer vi leda oss själva och varandra i rätt riktning. We are warriors och vi ger aldrig aldrig upp!

Surrender handlar om acceptans, att gilla läget som det är, släppa det vi inte kan påverka. Surrender till motståndet du känner mot hur allt ”borde” vara.

Det handlar om tillit, trusting life. Till sist är det frihet, du är fri att leva utan dina höga krav på dig själv, din omgivning och på livet att leverera enligt din plan.

Du gör vad du kan med det du har. Var stolt över dig själv för att du show up, du hjälper människor varje dag genom att vara du. Du bidrar till oss andra genom att välja acceptans, tillit och mod.

När du är rädd och känner tvivel, rikta om ditt fokus för en stund: Vad kan du göra för någon annan just nu?

Vi kommer fixa detta! Jag känner en stark tillit till oss!

För dig som vill läsa mer om surrender och acceptans kan jag varmt rekommendera boken The Untethered soul av Michael A. Singer.

 

Coaching acceptans Adeline coach

Härliga människa: We’re in this together! Starkare än någonsin tillsammans! Warriors!

Jag finns alltid alltid här.

Love,
Adeline

Lämna en kommentar