Skip to main content

Att vara den där föräldern du vill vara

Kämpar du också med känslan av att vara en bra förälder? Vad är det du innerst inne vill ge dina barn? Hur ska du vara den där föräldern du vill vara?

Att vara en bra förälder – det är något jag kämpar med dagligen, att utföra mitt absolut viktigaste jobb som förälder på ett sätt jag står för. Jag har äntligen hittat mina ledord i mitt föräldraskap:

 

I LOVE MY LIFE

I LOVE MY LIFE! Vad är det jag ska ge mina barn om inte det här? Förmågan att älska sig själv och sitt liv. Har jag lyckats med det har jag lyckats lägga grunden. För jag tror att människor som älskar sig själva har förmågan att älska andra. Och jag är övertygad om att människor som mår bra, gör bra saker i världen. Sedan är det såklart flera nivåer av det här med föräldraskap och jag önskar, som så många andra, att jag kan ge mina barn kärlek, trygghet, respekt, frihet, gränser, bra beteenden och schyssta värderingar.

 

Adeline-Sundblad-Föräldern du vill vara Self-Love-coach-mindset-self-care-attraktionslagen-drömliv-coaching-Kungälv-Göteborg-online drömmar

Föräldern du vill vara – vilken theme song har du?

För dig som inte känner mig så bara älskar jag theme songs i livet! Det verktyget har jag knyckt rakt av från min stora barndomsidol Ally McBeal, advokaten på det galna kontoret. Om du bara visste hur många gånger jag har gått till tentor och fake-rättegångar under min tid på juristprogrammet nynnandes på “ Now I´m ready to suuuuuuue. Yeah!”. Låten till tv-serien Ally McBeal heter Searchin’ My Soul och de sjunger absolut inte “sue” som jag fick det till 🙂

Men min melodi är: Whatever works – works! och det gjorde den här sången i åratal. Jag och mina fantastiska coachingklienter pratar mycket om musik och hur en låt kan framkalla önskade tillstånd av POWER, GLÄDJE, ENERGI. Det finns få verktyg som är lika effektiva som musik! Testa hur du kan använda musik medvetet för känna så som du vill inför första dagen på nya jobbet när du vill känna dig självsäker, eller vilken härlig melodi du väljer när du vill vara avslappnad innan du ska sova!

Mitt föräldraskap har alltså en theme song – I Love My Life av Robbie Williams. Den här låten var mitt ljus i mörkret för ett år sedan när min pappa precis hade gått bort. Jag spelade den dag och natt och den gav mitt liv och mina barns liv en MENING. Stora frågor väcktes som vad jag ville rusta mina barn med för förmågor, verktyg och värderingar. Allt för att kunna leva och uppskatta livet. Jag vill att mina barn ska få känna hur det känns att älska att leva livet!
Om du tycker att titeln är klyschig – ge resten av texten en chans!

 

Föräldraskapet – ditt största commitment i livet!

“Tether your soul to me
I will never let go completely.

Det här är så starkt för mig. Vad som än händer kommer jag för all evighet, alltid, tillhöra mina barn. Det är ett fantastiskt commitment i det. Och jag tror att det sträcker sig långt bortanför denna fysiska värld. Vi kommer för alltid ha ett band, jag och mina barn, på samma sätt som jag och min pappas själ alltid kommer vara förenade.


“One day your hands will be
Strong enough to hold me.”


Jag kan fortfarande inte lyssna på dessa rader utan att börja gråta. Det är så laddat för mig för det var så det var. Mina händer var starka nog att hålla min pappa när han inte kunde det själv. Fruktansvärt att inse att det blev omvänt, men det är ett starkt bevis på livets cirkel. Det var han som höll mig de första åren av mitt liv, och det var jag som höll honom den sista tiden i hans liv. Bandet mellan ett barn och förälder. För starkt för att beskriva med ord.

Just den där känslan av att på djupet förstå sina egna föräldrar, hur mycket de har gjort för mig, offrat för mig och investerat i mig. Det är tacksamhet och förundran på en helt ny nivå sedan jag själv fick barn.

Jag vill vara stark genom livet och jag vill att mina barn ska känna sig starka. Grundstarka. För att palla livet och dess påfrestningar. Jag vill vara stark nog att orka bära mina barn när de inte orkar och jag vill vara stark nog att stötta dem och finnas där när livets hårda vindar blåser. Men för mig är det viktigt att de ska känna känslan av att klara av livet själva, men med stöd. No matter what.

 

Att vilja göra någon till en fighter

“I might not be there for all your battles,
But you’ll win them eventually.”

Att kunna släppa dem helt fria att leva sina liv. Att låta dem känna på livet och alla dess fighter. Att rusta dem för livet genom låta dem leva livet. Att få dem att inse att självkänsla och självförtroende kan vara kört i botten emellanåt, men att ändå ingjuta tron på sig själva. Att de till slut segrar. Att de kan nå sina drömmar om de bara har meningsfulla mål och vidtar action som tar dem dit. Att lära dem att hard work pays off och att motstånd inte är ett giltigt skäl att sluta försöka. Put some GRIT in the game. Det är totalt avgörande.

Tänk att komma hem en eftermiddag och hålla om en liten som just fått sitt hjärta krossat. Vilken utmaning! Vara nära och finnas där, men ändå låta en liten minimänniska ha sin smärta. Det finns ingen annan väg än i genom. Det är en del av den självbilden hos den föräldern jag vill vara, någon som tillåter mina barn att vara fria att uppleva livet. Med ljus och mörker. 

 

Ger du dina barn det som är viktigt på riktigt?
Hur du blir föräldern du vill vara

“I pray that I’m giving you all that matters.”

Kämpar du också med det här? Ger du dina barn det som är viktigt på riktigt? Går det att lita på att barnomsorg och skola ger våra barn sunda värderingar och kunskap nog att förstå sig själv, andra människor och världen vi lever i?

Min valda sanning är: I guess it’s up to me! Som på så många andra områden i livet väljer jag att ta ansvar för att se till att jag ger mina barn det som betyder något. Det är inte lätt, det ska gudarna veta, men det är mitt mål och jag strävar mot det varje dag. Ibland tappar jag det och det finns dagar när jag och min man undrar om vi går rätt i den snåriga djungeln av råd till föräldrar.

För dig som vill bli mer av som den föräldern du vill vara: vad är viktigt för just dig? Vilka är dina topprioriteringar i livet? Lever du som du lär? Ta dig en stund för reflektion och skriv ner dina viktigaste värderingar: vad är viktigt på riktigt i livet? Skriv sedan ner hur du visar det i handling. Skriv sedan ner vad mer du kan göra för att prioritera det som är allra viktigast för dig. Vad exakt gör ni i din familj om t.ex. gemenskap är viktigt för dig?

 

För mig är det viktigt att leva ett aktivt liv i naturen, för jag vet att vi mår som allra bäst om vi får leva nära vårt ursprung. I handling innebär det att vi är ute varje dag, i ur och skur och vi cyklar allt som oftast om vi ska någonstans. Jag vill visa dem att det är det mest naturliga i hela världen.


Det här vill jag att mina barn får med sig i livet:

 • Kärlek, hälsa, glädje och mening – vår familjs värdegrund.
 • Förmågan att kunna hantera känslor: inte trycka ner, forcera eller undvika.
 • Tankar är bara tankar, även kritiska röster i ditt huvud. Du behöver inte tro på dem.
 • Var dig själv – fullt ut autentisk! Stå upp för den du är och det du tror på. Vi behöver fler människor som vågar vara sig själva. Om vi vuxna är det, ger vi våra barn tillåtelse att fortsätta göra detsamma. De har redan gåvan – vi ska bara lära dem hur de kan keep going!
 • Lev ett liv du älskar – med saker du älskar att göra! Förhoppningsvis gillar de den aktiva livsstilen jag drömmer om att pracka på dem 😉
 • Vi människor är en helhet, vi är en själ som har en mänsklig upplevelse i en kropp.
 • Lita på din intuition. Lär du dig det är du rustad för grupptryck.
 • Sätta meningsfulla mål och ha ditt varför nära hjärtat!

 

 

Föräldern du vill vara – hur ser du på att inspirera någon till att älska livet?

”I love my life.
I am powerful, I am beautiful, I am free.”

Jag älskar livet, i alla dess färger och jag älskar att leva! Jag vill visa mina små att det går att träna sig i att se det som är bra och njuta av det vi har. När du visar dina barn hur du njuter av livet och älskar det du har, ger du dem möjlighet att lära sig av dig. Föräldern du vill vara, hur hade hon gjort?

Självkärlek, självkänsla, självförtroende och självdistans tror jag är tillgångar som mina barn kommer behöva i dagens samhälle mer än någonsin, när psykisk ohälsa ligger som ett stort hot där ute. Vi har ett livstempo och en förväntan på livet som vi inte kan leva upp till och då gäller det att vara mentalt förberedd och tränad i att ta hand om sig själv. Håller vi inte, kan vi inte finnas till för andra. Jag vill lära mina barn att förstå hur de fungerar som människor med tankar, känslor, valda sanningar, beteenden och helheten kropp och själ. Jag vill också visa dem hur de kan välja glädje och kärlek. På det sättet  tror jag att mina små kan vara med och bidra till världen. Så min och min mans strategi för att lära våra barn att älska livet är att göra dem motståndskraftiga och fulla av kärlek – till sig själva och andra!

 

Human Being – Being Human

Vem har inte undrat om man är tillräcklig som förälder?
Vem har inte haft ett beteende som är raka motsatsen till vad man önskar?
Vem har inte sagt saker man ångrar? Gjort saker man ångrar?

Det här med att tillåta sig att vara människa, det påminner jag mig själv om. Varje dag. Att fullt ut kunna acceptera det. Det är okej att bli arg, det är okej att bli ledsen och gråta. Även när barnen är med. Jag tror på att kommunicera och visa hur det kan vara att vara människa – att visa det, det är viktigt på riktigt.

Våga vara mänsklig och samtidigt ha en framtidsvision att ta rygg på. Att ha en drömbild av dig själv som förälder som den föräldern du vill vara och använd den som din egen ledstjärna när det är tufft. Även om du inte alltid kommer lyckas leva upp till den, så ger den dig energi att orka fortsätta anstränga dig och leva mer så som du innerst inne önskar.  

 

Föräldern du vill vara – curlar hon små unicorns?

“I cannot promise there won’t be sadness.
I wish I could take it from you.
But you’ll find the courage to face the madness.”


Jag kan inte lova dig glitter, regnbågar och enhörningar livet igenom! Du kommer bli ledsen och sårad, och även om jag vill ta platsen i ditt ställe likt Katniss Everdeen i Hunger Games när hon offrar livet för sin lillasyster, så funkar det inte så.

Jag litar på att du har allt inom dig och du kommer, precis som vi andra, lära dig bäst genom trial and error. Om sanningen ska fram: vi älskar våra egna lösningar bäst! Jag kommer finnas vid din sida, men du kommer göra jobbet.

 

Mina varmaste tips inom föräldraskap

Här kommer mina absolut bästa tips för dig som är nyfiken på ditt föräldraskap:

 • Närvaro. I den händer livet. 
 • Använd Giraffspråket! Kika här My Chosen Soulmate. Det handlar om att lära sina barn sätta ord på tankar, känslor och behov. Och visa att du som vuxen också är en människa. 
 • Tacksamhet och glädje. Förstärk det som är bra och lär dina barn uppmärksamma det som är fantastiskt i livet! I LOVE MY LIFE! Är det bara jag eller är ordet; “Nej!” det mest frekvent använda de första åren? Så för att väga upp alla tillrättavisanden – ös på med mer tacksamhet och glädje! Läs vidare om mina tips för det här Tacksamhet – Nyckeln till livsglädje. 
 • Lev som du lär och dina barn kommer lära av dig. Något jag alltid bär med mig nära hjärtat: Mina barn gör inte som jag säger, de gör som jag gör. Om jag njuter av livet, visar andra människor kärlek och värme, och kämpar på trots motgångar – så ökar sannolikheten att de kommer göra likadant. Effektivaste minisvamparna ever! 
 • Läs om barns utveckling! Det är en av mina stora passioner! Det är kunskap som gör dig rikare och tiden du investerar i att “plugga” för att bli en mer medveten förälder ger dig en känsla av sammanhang, trygghet och förståelse. Om du inte älskar att läsa – lyssna på poddavsnitt såsom podden Life With Kids som träffar många spännande personer som har mycket vettigt att säga om barn. 
 • Stanna upp och ta dig tid för reflektion – hur blir du mer som föräldern du vill vara? Hur visar det sig i ord? I handling?
 • Prioritera din och dina barns hälsa på de sätt du väljer. För mig handlar det om att leva så giftfritt som möjligt, äta så grönt det bara går med fokus på antiinflammatorisk kost, få in rörelse varje dag och lära dem tankens kraft, kärlek, vänskap och miljömedvetenhet! Det är min väg till superhälsa.
 • Teama upp med barnens andra förälder, oavsett om ni lever ihop eller inte. Det kommer alltid ge mer än det tar. Det är ovärderligt att ha någon att bolla föräldraskapets alla frågor med, utan att vara dömande. 
 • Släng ut alla tankar på jämförelse med andra föräldrar! Visst, vi människor har en tendens att sätta oss själva i relation till andra, men inse att det inte kommer hjälpa dig att slå ner på dig själv. Om du ser något tända till en nyans av avundsjuka i dig, acceptera det och bli i stället nyfiken på vad det säger om dig, till dig. Vill du också göra mer kreativa saker tillsammans med dina barn? Fokusera på hur du kan inspireras och ta ett steg i den riktningen.

 

Bästa boktipsen om föräldraskap

Ditt kompetenta barn: på väg mot nya värderingar för familjen, Jesper Juul

Relationsrevolutionen : om mötet mellan barn och vuxna, Lars H Gustafsson

Med känsla för barns självkänsla, Petra Krantz Lindgren

 

Till föräldern du vill vara – vi fixar det!

 • Vad skulle ditt föräldraskap kunna ha för theme song? Dela gärna med dig till mig, jag är supernyfiken 🙂
 • Vad är en enda sak som känns viktig på riktigt i ditt föräldraskap?
 • Vad kan du göra redan nu för att ta dig ett steg närmare mot att vara föräldern du vill vara?

Än så länge är mina minimänniskor små, snart 2 och 4 år, och jag förstår att jag inte har 100 % av makten att forma mina barn. Fler än en hjärn-nördig sprallig hurtbulle till mamma kommer påverka mina barns livsval. De kommer inte alltid älska allt jag gör – och det är inte mitt mål. Motstånd kommer få dem att växa och genom utmaningar kommer de hitta sina egna verktyg. Livet ändå!

 

Hatten av för alla er kämpande föräldrar där ute! Du är inte ensam!
Massa energi och styrka till dig! Vi fixar det!

Love,
Adeline

 

 

 

 

2 kommentarer

 • Lina skriver:

  Wow – så bra att stanna upp och reflektera kring detta. Jag har inga barn men har fått inspo och tankar jag vill ta med mig om det någon gång blir så. Jag känner också otrolig tacksamhet till mina föräldrar och vad de gjort/gör för mig! Tack!

  • Adeline skriver:

   Vad härligt, tack snälla du! Blir alldeles varm av att det är tankar som landade fint i dig. Du har så rätt, när vi fokuserar på allt vi har fått av våra föräldrar så växer tacksamheten mot dem sig stark! Tack fantastiska du för att du delar med dig 🙂

Lämna en kommentar