Skip to main content

Holistisk hälsa –

Hälsotips för BODY MIND SOUL

Kan du också slås av en OH-MY-GOD-känsla; varför har ingen sagt det här förut?
Varför har ingen berättat att vi som människor behöver må bra och ha balans i alla delarna av oss själva? I våra kroppar, i vårt sinne och i vår själ – genom en holistisk hälsa.

Det spelar ingen roll om jag äter enligt konstens alla regler och tränar 4 gånger i veckan, om jag ändå stressar konstant, sover för lite och ständigt trycker ner mig själv och mina känslor.

För mig har insikten om holistisk hälsa, där alla delarna hänger ihop, gjort den absolut största skillnaden för min hälsa! Jag har äntligen förstått vad det handlar om och då har jag chans att göra medvetna val för att må bra. Min önskedröm är att alla barn får lära sig det här tidigt.

Ordet holistisk betyder helhet. Alla delar hänger ihop och påverkar varandra. Holistisk hälsa innebär att se på hälsa i dessa hälsoaspekter; den fysiska, psykiska, emotionella, psykosociala, själsliga, sexuella, sociala och den yttre fysiska miljön.

När vi är i obalans i ett område märker vi hur det påverkar hela vår upplevelse av livet, känner du igen det?

I det här inlägget delar jag mina upplevelser om holistisk hälsa och hälsotips.

 

Ohälsa och sjukdom – Mina 3 Wake Up Calls

När vi själva, eller någon vi älskar mår dåligt är det naturligt att vi vaknar till.

Just det ja, livet och hälsan går inte att ta för givet! ”Den sjuke har bara en önskan” som en brukar säga.

Mitt första WAKE UP CALL:

När jag som 20-årig juriststudent fick mitt första wake up call vände jag upp och ner på allt. Jag mådde dåligt av psykisk och fysisk ohälsa i form av alldeles för mycket stress, press, ångest, oro, eksem och IBS. Kroppen och själen skrek och till slut hade jag inget annat val än att lyssna. För det här funkade uppenbarligen inte längre. Jag var slut, dränerad, deprimerad och olycklig.

Jag valde en ny väg och den har tagit mig dit jag är idag – en helt ny version av mig själv.

 

Mitt andra WAKE UP CALL:

När min pappa dog för 1,5 år sedan i en fruktansvärd sjukdom, läs inlägget En på miljonen fick återigen jag ett brutalt uppvaknande. Allting har ett slut. Ännu vet man inte varför den här typen av sjukdom uppstår och vi vet inte om det går i arv.

JAG VILL LEVA OCH JAG KOMMER BEHÖVA ANSTRÄNGA MIG FÖR DET!

Mitt tredje WAKE UP CALL:

När min man i våras fick diagnosen Graves sjukdom, Hypertyeros (överaktiv sköldkörtel) kröp det obehagligt nära. Vad gör vi om detta inte blir bra? Det var rädslor som flyttade in i våra liv. Vi vet att en autoimmun sjukdom är latent och vi vet att finns möjlighet att det går i arv.

Här blev min gnista som brinner för hälsa om möjligt ännu starkare! Vi ska fixa det! Vi ska må bra och vi ska leva livet och njuta av det vi har!

 

Adeline Sundblad Livscoach Hälsocoach online personlig coach life coach självkänsla självförtroende självkärlek

Hälsotips för bättre hälsa
BODY | MIND | SOUL

Här är mina bästa tips till dig som vill njuta av livet och din hälsa! Mitt mission är att sprida medvetenhet, mening och glädje! Jag vill att det ska vara roligt och intressant det här med att må bra.

 

BODY

Att kunna känna mig bekväm i min kropp

Så många kvinnor jag coachar önskar just detta; att känna sig bekväm i sin kropp!

Det handlar om att kunna njuta av och trivas med den vi är, acceptera sig själv fullt ut och faktiskt tycka om och vara tacksam för den kropp vi har.

Jag har alltid tränat hårt – fotboll, löpning, gymmat och det gör att jag känner mig stark, uthållig och fylld av energi. Men det som jag har saknat är den djupa, harmoniska kontakten med min kropp.

Yoga och meditation har varit nyckeln för att lära känna min kropp och hur den rör sig. I dag accepterar jag min kropp fullt ut, efter två täta graviditeter och förlossningar är det en ny kropp jag lär känna och jag har bestämt mig för att tycka om det jag har fullt ut!

Meditationen har fått mig att lägga märke till tankar, känslor och sensationer som uppstår i min kropp. Det gör att jag känner min kropp på en djupare nivå. Jag har lärt mig lyssnat på min kropp, min själ och intuition, något som jag tidigare saknat.

Antiinflammatorisk livsstil

Antiinflammatorisk livsstil handlar om att stärka immunförsvaret med det vi gör och äter genom att boosta våra kroppar inifrån. I kosten är det fokus på allt naturligt som grönsaker, frukt och bär som är fulla av på vitaminer, antioxidanter och fibrer, omega 3-rik mat som feta fiskar, nötter och frön, syrade grönsaker och probiotika.

Tre saker som alltid funkar i matväg som är supergoda och enkla: smoothie, sallad och soppa!
Följ mig gärna på instagram på coach.adeline för inspiration och tips!

 

“I min mening är den antiinflammatoriska resan en resa mot ett bästa jag, en kropp och en själ i balans, en känsla av harmoni och vakenhet.”
Maria Borelius

 

För dig som är nyfiken på den antiinflammatoriska livsstilen kan jag varm rekommendera Hälsorevolutionen – Vägen till en antiinflammatorisk livsstil av Maria Borelius. Fantastisk bok som sammanfattar forskningsläget gällande låggradiga inflammationer och att de verkar ligga bakom många av våra folksjukdomar i dag. Hon delar med sig av tips för alla delar av den antiinflammatoriska livsstilen! Den antiinflammatoriska livsstilen är ett helhetstänk där delar som antiinflammatorisk mat, lägre sockerintag, motion, stillhet och förundran ingår.

 

Adeline Sundblad Coach Soul coach hälsocoach hälsotips coach göteborg livscoach online mål drömmar

 

Inga förbud längre, eller?

“Jag ska inte äta socker.” Hjärnan spinner loss ”jag vill ha socker, socker, socker”.
Vårt fantastiskt driftiga huvudkontor hjärnan förstår inte ordet inte. Så många gånger jag har fastnat här, i förbudsfällan.

Och jag har insett:

  1. att det inte funkar och
  2. att det får mig att må kasst av dåligt samvete och självtvivel. Som om att jag inte har karaktär och misslyckas.

I dag kör jag förbudsfritt, men jag hoppar oftast över vitt socker, gluten och mejeri. Varför? För jag mår så himla mycket bättre. Jag får inte ont i mage och huvud och dräneras inte av energi. Så jag klarar mig absolut bäst utan detta.

Jag vill såklart njuta av mat och känner jag för att busa till det när jag är bortbjuden så käkar jag ostar och goda såser, någon gång gluten och socker. För jag vill vara med i flocken, så 90/10 funkar fint för mig!

Vad gör vi istället för förbud? Jo, att tänka just “istället”! “Jag vill äta frukt och bär istället.”
Fokus på att lägga till naturlig mat är ett riktigt life hack!

 

Träna för livet! Släpp allt eller inget-tänket!

10 minuter är mer än 0 och kommer alltid vara. Jag tränar för att jag älskar det, mår bra av det och jag vill känna mig NÖJD efter.

Utöver tuffare träning är det vardagsmotion every single day! En aktiv livsstil är en av mina core values. Vi är ute varje dag, leker på lekplatser, yogar, dansar och jagas och så vill jag alltid ha det! Av den enkla anledningen att jag inte kan föreställa mig hur vi hade mått utan.

Vad älskar du att träna? Har du inte hittat det än, prova dig fram!

 

 

Känn dina känslor

Det är sådan befrielse att acceptera de obehagliga känslorna, känna dem och sedan låta dem klinga av. Istället för att undvika, mota bort, förneka, förvränga, älta, döva eller dramatisera. Detta gör att jag är ärligare mot mig själv och andra. Jag känner livets kontraster och för att kunna känna intensiv livsglädje, behöver jag ibland rida igenom en våg av av känslor i form av sorg, ilska och skam. Allt det där som är mänskligt, men som vi ibland inte orkar känna.

 

Adeline Sundblad Livscoach Coach Soul coach hälsocoach hälsotips coach göteborg online

MIND

Återhämtning är nyckeln till energi!

Vi människor är inte designade för den här moderna tiden med den konstanta stressnivån och många av oss är under-återhämtade.

Känner du också igen dig att du lever alldeles för mycket i ditt huvud och att tankarna snurrar runt där inne?

Att varje dag planera in någon form av aktivitet för att komma ned i varv och återhämta mig och min hjärna i form av yoga, meditation och avslappning har gjort hela skillnaden. IT’S A GAME CHANGER!

Meditation och mindfulness har lärt mig att få distans till mina tankar och känslor, fått mig att känna inre lugn och fokusera när det väl gäller. Dessa verktyg hjälper mig mer än ord kan beskriva, det är som om jag har fått ett sjätte sinne.

Andningsövningar är det bästa life hacket jag vet. Det kan lugna vilken superstressad mamma när som helst. 10 djupa andetag och du har en helt annan känsla i kroppen. Tankar som “jag orkar inte mer” vänds till “jag fixar det här också!”.

Min stora utmaning: prioritera sömn! Med två små minimänniskor och sena kvällar för kul jobb finns det stor utvecklingspotential 😉

 

Good enough! Sänk kraven och må bättre

Att på djupet släppa på krav som bara leder till stress och känslor av missnöjdhet har fått mig att må mycket bättre. Läs mer om min resa från perfektionist till att bli en livsnjutare i detta inlägget Kämpar du också med perfektionism?

 

Vänd dina tankar, de som inte är sanningar

Vi har alla en inre röst som ibland kan låta brutalt hård. Den inre kritikern kan sänka den friaste av själar. Hon har inte varit nådig mot mig. Skällt ut mig efter noter. Krävt att jag ska pusha mig mer fast jag inte kan stå på benen, sagt att jag måste vara mer, göra mer, att jag inte duger, inte klarar av, inte får vara med.

Att varje dag träna mig i att sluta lyssna på henne och inse att mycket av det hon säger inte är sanning. Även om vi alla till viss del har omedvetna tankar, så handlar det om att iaktta dem som är medvetna. Istället är det acceptans, medkänsla och självkärlek som kommer ta mig dit jag vill i livet. Läs mer om självkärlek och vad du kan göra för att älska dig själv här.

 

 

 

SOUL

Meningsfullhet, spiritualitet och passion

Mitt liv som småbarnsmamma, fru, vän, coach och medmänniska ger mig meningsfullhet varje dag. Att coacha kvinnor till att leva sin sanning och ta steg mot ett liv de mår bra av och älskar och att vara en person som de trivs med, ger mig mening.

Att lära mig nya saker om människor, hjärnan, hälsa och personlig utveckling är min passion som får hjärtat att göra volter. Som håller mig vaken om natten och ger mig energiinjektioner när jag egentligen ska sova 😉

Det här med spiritualitet är ett av mina nyaste intressen och att känna mig connectad med något större än mig själv har jag alltid känt. Jag har bara inte embrace:at det som det senaste året. Jag läser mycket, träffar likasinnade, mediterar, har mina vackra kristaller och TROR på mig själv och på andra människor och på kraften som skapat oss alla på ett helt nytt sätt.

Att ha TRO – Det ger hela upplevelsen av livet en annan mening för mig.

Adeline Sundblad Livscoach Coach Soul coach livscoach hälsocoach hälsotips online coach göteborg livscoach

TO DO:

Här är mina tankar samlade om BODY | MIND | SOUL. Tre delar som är lätta att komma ihåg när det kommer till den holistiska hälsan.

Hur är din helhetshälsa? Vilket område är du nyfiken på att utveckla?

Steg ett är att vara medveten, så att ta dig tid för att reflektera över: Vad mår jag bra av? Vad mår jag dåligt av? Och att sedan lyssna på dig själv – bara det kan vara ett stort steg för någon!

Vad är det absolut minsta du kan göra just nu för att röra dig i rätt riktning mot en hälsa du skulle vilja ha?
Om du ska välja en ny vana som tar max fem minuter, vad ska det vara?

Om du är nyfiken på vad coaching skulle kunna innebära för ditt liv, din hälsa och den personen innerst inne är – välkommen att maila mig!

 

Ta hand om dig och jag hoppas att något av det som hjälpt mig kan hjälpa dig!

Love,
Adeline

Lämna en kommentar