Skip to main content

Tacksamhet – Nyckeln till livsglädje

Livsglädje – ett av mina favoritord. Finns det något mer attraktivt hos en människa än någon som älskar att leva? Om det är så, vad kan vi göra för att uppskatta livet och verkligen älska våra liv, istället för att fokusera på att lägga livspussel, surfa på bristningsgränsen till vad våra kroppar klarar av och upprepa hur trötta och stressade vi är? I ett av mina tidigare inlägg “Hit the mental gym” sätter jag fingret på vad det handlar om: att träna oss på att känna mer livsglädje!

 

Lyckliga människor är tacksamma

Kvalitén på dina tankar är kvalitén på ditt liv. Människor som upplever sig vara lyckliga har hittat nyckeln: de är tacksamma. Och det går att se. Forskning visar att lyckliga människor har en väl utvecklad aktivitet i den främre delen av hjärnan, och det är det området som processar tacksamhet. De tankar vi tänker skapar små stigar i hjärnan. Tankar vi tänker ofta skapar istället motorvägar. Så regelbunden träning i form av att tänka på saker som du är innerligt tacksam över kommer ge stora resultat.  

Vad gör tacksamhet för vår livsglädje? Om vi fokuserar på tacksamhet använder vi oss av positiva ord vilket ger fler känslor som vi upplever som positiva, vilket gör att vi känner mer livsglädje och lycka.

Du kan ändra hela ditt liv genom att fatta ett nytt beslut.

Du kan ändra hela din syn på världen och människorna i den, genom att välja en annan tanke.

När du vaknar på morgonen, innan du slår upp ögonen och kliver upp ur sängen, känn efter vad du är tacksam för just idag. Jag kan inte med ord beskriva vilken skillnad det har gjort i mitt liv. Och jag hoppas att något av det som har hjälpt mig, kan hjälpa dig.

Det går att vara tacksam över massor med fantastiska saker! Den goda smoothien på morgonen, den varma kramen från ett barn, den glada kollegan, skogens dofter, det fina sms:et från din partner eller endorfinruset i kroppen efter träningspasset. Det är de små sakerna, en kedja av de vardagliga sakerna, som är livet.

 

Ta tacksamhet till en helt ny nivå

Min egen personliga resa har inneburit mer tacksamhet det senaste året än någonsin under min livstid. Jag har så mycket att känna tacksamhet över och jag känner att jag njuter av det jag har på en helt ny nivå.

2018 var ett år fyllt av brutal sorg och saknad då min pappa gick bort i en fruktansvärd sjukdom i februari 2018. När vi fick veta att han skulle dö kastades vi alla i familjen in i den kända berg- och dalbanan där vi gick igenom sorgens alla faser. Förnekelsefasen – totalt fruktansvärd. Sedan när beskedet började sjunka in tog känslor som oro, ilska, sorg och frustration över. De där tankarna om att livet var orättvist gick på repeat. Nu i efterhand ser jag att vi accepterade hans dödsbesked relativt snabbt och det var mycket tack vare honom. Min fina, trygga, stabila pappa som tog det otroligt bra. Det tog inte många dagar innan han skiftade över till tacksamhet. Han var tacksam över sitt liv. Att han hade fått 65 friska år. Och där och då insåg jag att det verkligen stämmer:

”Det är inte hur man har det, det är hur man tar det!”

Och om han tog det. Om han tog det. Jag är verkligen fascinerad över vad inställning kan göra med människor. Det är som om tankar är synliga. Min mamma och pappa levde livet pappas sista tid i livet. De tog vara på varje dag och gjorde det de tyckte om. Så mycket kärlek som jag såg mellan dem det sista året har jag inte sett under mina första 29 år.

Nu är jag så obeskrivligt tacksam över att jag får var frisk, att mina barn är friska och att så många runt omkring oss är friska och mår bra. Allt det där jag nästan tagit för givet innan. Så att ha hälsan, det kommer jag vara tacksam för så länge jag lever. Sedan är jag så innerligt tacksam för allt jag får uppleva i livet. Min tid här på jorden är räknad. Att jag får chansen att fylla mina dagar med det jag gillar allra mest – det är jag obeskrivligt tacksam för. Och människorna, vilka människor jag har i mitt liv. Det har jag verkligen gjort bra i livet, skaffat mig de finaste av vänner. Mina vänner och familj är mitt allt och tacksamheten jag känner för dem når inga gränser! 

 

Mental träning

Det här med tacksamhetsträning ser jag som mental träning. Att träna på att välja tankar som stärker mig. Att alltid kunna välja sina tankar, vem skulle inte vilja det? Jag är långt ifrån perfekt och har också tankar som sänker mig ibland, det känns bara så bra att jag har bestämt mig för att jag vill välja mina tankar och använda mig av tankens kraft. När jag tränar på att tänka tankar som för mig mot tacksamhet har jag sedan jag gick min coachutbildning börjat gå all in. Jag visualiserar hur det är när jag är riktigt tacksam. Jag går in i ett minne och lägger märke till hur det känns när jag är tacksam för mina barn och känner hur värmen sprider sig inom mig. Jag framkallar min mentala film och ser mina två små lyckopiller och hör deras små röster och känner deras små kroppar i min famn. För mig handlar det om att gå in i ett tillstånd där jag trivs, där jag känner mig tacksam, och jag tar alla sinnen till hjälp. Jag låter kreativiteten flöda! Jag tränar mig själv i att känna lycka, tacksamhet och livsglädje på beställning.

Sedan finns det en annan aspekt på det hela, och det är det här med att tankar bara är tankar. Det är inte dina tankar, i sann Eckhart Tolle-anda. Och jag tränar verkligen på att se tankar på ett mer objektivt sätt. Det inte är sanning, det är bara tankar. Det är en tolkning av verkligheten. Ju mer jag läser om yoga och utövar meditation, desto mer känner jag att jag börjar greppa det här. Men det är en utmaning. 

Även jag har en inre kritiker, du vet den där rösten som säger att du inte klarar det, att du inte duger, att du kommer misslyckas, eller att du tar för mycket plats. Den rösten. De tankarna. Det är inte sanning, det är ett sätt att se på det. Och du kan välja att inte se det som sanning, utan bara acceptera att tanken är där och snabbt vända den till något som stärker dig istället.

 

Home work

Nu till något spännande som kommer ge stora resultat i ditt liv! Om du vill hitta mer livsglädje i ditt liv och använda dig av tankens kraft för att njuta mer av det du har, är det en bra idé att börja träna på att vara mer tacksam.

Ta en stund för dig själv och svara på dessa frågor:

 • Vad tänker du för tankar?
 • Vilka tycker du om?
 • Vilka vill du byta ut?
 • Vilka frågor brukar du ställa till dig själv?

Mina bästa verktyg för att vända negativa tankar till positiva:

Steg 1: Bli medveten om dina tankar.
Steg 2: Förhåll dig objektivt till dem. Acceptera att de finns.
Steg 3: Byt ut dem till positiva tankar.

Skriv sedan ner tre saker som du är tacksam för i ditt liv. Högt som lågt. Ta för vana att skriva varje dag i din tacksamhetsdagbok och se vilka resultat det kommer ge dig i ditt liv. Och låt dagens första tanke a l l t i d vara något du är tacksam för.

Dela gärna med dig av din tacksamhet med människor i din närhet, det kommer ge fler leenden och tankeställare än du anar!

Om du vill ha ett enda tips på vad du kan göra för att älska ditt liv mer:

VAR TACKSAM!

True story.

Tänk det.

Säg det.

T A C K.

Om du vill veta mer om hur du kan få in mer tacksamhetsträning i ditt liv och höja din livsglädje, så är du varmt välkommen att boka ett första kostnadsfritt coachingsamtal med mig!

Med massa värme,
Adeline

Min stora kärlek.

Adeline Sundblad Life Coach hälsocoach samtalscoach livscoaching livscoach online Göteborg distans

Coach Adeline | Life Coach Online

5 kommentarer

 • Jonatan skriver:

  Hej.
  Detta var ett fantastiskt inlägg.
  Jag ska verkligen träna dessa saker i mitt liv. Du ger mig verkligen inspiration.

  Fortsätt detta grymma arbete.

  Mvh Jonatan.

  • Adeline skriver:

   Hej där 🙂 Tack så mycket min underbara man! Du är grunden i mitt dream-team. Tack för all livsglädje du strösslar i våra liv. Du förblir min största inspiration!
   Mvh Frugan

 • Agneta Nerheim skriver:

  Hej! Vill verkligen bli bättre på att känna tacksamhet❤️?

  • Adeline skriver:

   Hej! Vad fint att höra. Att ta det beslutet, att stanna upp och känna mer tacksamhet för det vi har – där börjar allt! När vi har bestämt oss, och sedan aktivt övar på att se saker i vardagen och känna en känsla av tacksamhet, då grundar vi för en ny vana. Och den vanan kommer ge mer känslor av tacksamhet! All värme till dig och stort lycka till! 🙂

 • Jila skriver:

  Hej,
  Tack för att du delar med dig det som du gått genom. Ibland måste man stanna upp och tänka genom på alla onödiga måsten som vi skapat för oss själv. Tacksamhet som egentligen måste man grunda sig mest på, faller bort ganska lätt.
  Tack Adeline!
  Jila

Lämna en kommentar