Skip to main content

Hur ska jag våga vara mig själv fullt ut?

Är du också rädd för vad alla andra ska tycka om dig? Kämpar du också med att våga vara dig själv fullt ut och håller tillbaka dig själv för att vilja passa in? I så fall är du långt ifrån ensam. Det är många som kämpar med känslan att aldrig vara tillräckligt bra. Tillräckligt smart. Tillräckligt smal. Tillräckligt social.

Om du har kommit till en punkt där du längtar efter att våga vara dig själv fullt ut och hitta till en trygg plats i dig själv där du får vara autentisk och ärlig med vem du är och vad du känner – this is for you!

 

Våga vara mig själv fullt ut är att ha mod att vara sårbar

För att förstå det här med att våga vara dig själv fullt ut behöver vi prata om sårbarhet, som är grunden för att ta tag i den där längtan efter att vara DU i alla dina färger!

Vad är sårbarhet?

Enligt den fantastiska forskaren Brené Brown är att vara sårbar att:

 • säga jag älskar dig först
 • låta dig se hela mig
 • ta en stor känslomässig risk 

 

Adeline-Sundblad-Livscoach-Online distans Självkänsla-Coach-Soul-Purpose-coach-holistisk-hälsocoach-coach-Göteborg-självkänsla drömmar-

 

Kärlek – våga vara mig själv fullt ut och vara sårbar

Kärlek är oviss. Det är att ta en risk, att våga känna fullt ut utan några garantier att den du älskar kommer stanna kvar.

 

“Älskling jag vet hur det känns, när broar till tryggheten bränns.”

Ted Gärdestad, Himlen är oskyldigt blå

 

Den här raden träffar mig rakt i hjärtat. Att våga älska någon fullt ut och samtidigt vara smärtsamt medveten om att allting har ett slut. Att stanna kvar, älska fullt ut och njuta av det vi har – det är det enda vi kan göra om vi vill uppleva sann kärlek. Ändå är vi så många som är livrädda för att bli sårade. Vi kan vara så känslomässigt investerade att vi får panik, och lämnar innan vi blir lämnade. Tänk om jag blir ledsen… Vi är så rädda för att känna. Sorg. Besvikelse. Ilska. Frustration. Skam. Skuld.

 

Rädslan för att känna får oss att inte leva fullt ut. Du kan inte radera sorg utan att förlora lycka. I’m so sorry!

Känn rädslan och gör det ändå – det är det som är mod! När känslorna kommer, våga stanna kvar. Rid med vågen.

Jag har upplevt ett av mitt livs största rädslor: att förlora min pappa, min största trygghet i livet. Att stå där och förlora sin solid rock, det gör något med en.

När broar till tryggheten bränns.

Det har fått mig att inse att det handlar om att växa tryggheten i mig själv så att jag pallar ALLT livet utsätter mig för och samtidigt alltid fortsätta älska andra människor fullt ut. Hur ont det än kan göra så är jag beredd att gå all in. Igen och igen och igen. Våga vara sårbar för dem jag älskar, ge mitt allt. Spara inte på kärlek! Slösa!

 

Adeline-Sundblad- Hur ska jag våga vara mig själv fullt ut Livscoach-Självkänsla-Coach-Soul-Purpose-coach-holistisk-hälsocoach-hälsotips-coach-göteborg-online

 

Vad har jag att vinna på att våga vara mig själv fullt ut och vara sårbar för andra människor?

Djup connection

Djup connection, det som vi alla innerst inne längtar efter. Mod handlar om att våga vara sårbar för att få känna djup samhörighet med andra människor. Vi är förprogrammerade till att knyta an till andra som de flockdjur vi är. Vi är bara så få som har fått lära oss det här, exakt hur vi ska göra. När du vågar vara dig själv fullt ut, med alla dina färger, attraherar du andra människor som vill ha dig för att du är du. DET är det du vill ha! Men du litar inte på att du kan, så du gör dig till. Slipar. Håller tillbaka, censurerar och förskönar. För du är livrädd för att inte få vara med. Passa in. Bli älskad.

 

Mängder med energi!

Förstår du hur mycket energi du kommer spara när du slutar kämpa med att hålla dig själv tillbaka? Du kommer uppleva en helt ny energinivå när du släpper på självkritik, för mycket anpassning och ditt ignoranta beteende av dina egna behov. När du fullt ut accepterar den du är och vågar vara sårbar märker du att du är ärlig och öppen på ett befriande sätt. No more games!

 

Livsglädje!

Behöver jag säga att du kommer uppleva mer livsglädje när du inte dömer dig själv lika hårt längre. När du faktiskt ända in i märgen tycker att det är okej att vara mänsklig, att göra fel, säga fel och så är det inte så mycket mer med det! Du kommer märka att du inte fastnar i lika mycket i orostankar som leder till ångest utan kan känna mer glädje över att leva och uppleva hela livet som den människa du är.

Din tid är nu! Låt inte oss andra som lever samtidigt som du gå miste om den härliga människa du är! När vi ligger på dödsbädden är det ett som är säkert, vi kommer inte ångra att vi var oss själva och levde livet medan vi hade det! Livet är nu!

En dag kommer jag ta mitt sista andetag och innan jag gör det vill jag leva livet fullt ut!

Jag hoppas att du också gör det!

 

 

Adeline-Sundblad-Hur ska jag våga vara mig själv fullt ut Livscoach-Online distans Självkänsla-Coach-Soul-Purpose-coach-holistisk-hälsocoach drömmar -coach-Göteborg-självkänsla hälsotips-

Våga njuta av livet!

Brené skriver i sin bok Mod att vara sårbar att njuta fullt ut av livets lyckliga stunder – det är den starkaste sortens sårbarhet! Det handlar om att vi vet att det kan ryckas ifrån oss på ett ögonblick, och ändå vågar vi njuta.

Livet är tufft, det gör ont. Och på samma gång är det fullkomligt magiskt och underbart! Jag älskar verkligen att leva och är så tacksam för varje dag jag vaknar upp. Livet fortsätter, med eller utan dem vi älskar allra mest. Om vi väljer att se det så, finns de alltid med oss. 

Fathers don’t die.

 

Sårbarhet och skam

Och här kommer skammen in. Den där vidriga känslan som vi inte tål, som vi gör allt för att slippa känna. Skammen som får oss att känna att det är fel på oss, att vi inte är värda att älskas, att vi inte passar in, inte får vara med.

Skuld handlar om att göra fel.
Skam om att vara fel.

Enligt Brenés forskning är skam:

 • att dölja att jag är alkoholist
 • stunder när jag skriker på mina barn
 • inte kunna få barn
 • när min man lämnar mig för en annan kvinna

Neurovetenskapen visar det som vi redan vet – känslor gör ont. Skam orsakar smärta.

“Jag dras till din sårbarhet, men jag äcklas av mig egen.”

Brené skriver att sårbarhet är det första jag tittar efter hos dig, men det sista jag är beredd att visa dig. Varför? Därför att jag ser det som ett tecken på svaghet hos mig själv. När du visar dig mänsklig tycker jag om dig och får förtroende för dig, det gör att jag har lättare att connecta med dig. 

 

Våga vara mig själv fullt ut – först när jag accepterar mig själv

Vet inte om du har känt så någon gång, att du inte tycker om dig själv? Jag har varit där, och det är en av mitt livs mörkaste stunder. Det var när jag var 20 år och satt med mina höga betyg på juristprogrammet, med pojkvän, stort tjejgäng, bästa vänner, fotbollslag, fester och utlandsresor och var helt säker på att det inte gick att älska mig fullt ut. För jag visste inte vad det fanns att älska, mer än en fasad? Den som jag så hårt kämpat för att upprätthålla gjorde mig deprimerad, slutkörd och vilsen. Jag ville ju bara få leva.

För någon som är en over achiver och ständigt kämpar med att upprätthålla en förskönad och nästintill perfekt bild av verkligheten är det här med sårbarhet ungefär det värsta som kan hända. Då rasar ju allt. De att jag inte är så stark, så duktig, så smart, så perfekt.

Att vara riktigt dålig på sårbarhet är ofta detsamma som att vara riktigt bra på skam. Perfektionism, som jag skrivit om här är en strategi för att slippa känna skam. Vi är så säkra på att vi inte duger genom att bara vara, så vi måste göra. Och göra det mesta utan fel.

Min räddning var att stärka min självkänsla, acceptera mig själv som jag var och börja se mitt egenvärde. Det gjorde hela skillnaden och det fick mig att se på livet på ett helt nytt sätt. It’s a game changer jag önskar alla! I dag står jag stadigt i mig själv, älskar mig själv, och vågar vara mig själv fullt ut och visa mig mer och mer sårbar varje dag. Jag lever min sanning, följer min intuition och ser vad det ger mig i mitt liv och jag är så innerligt tacksam för den resa jag har gjort. För dig som vill veta HUR du ska göra för att tycka om dig själv mer, läs här

 

Adeline-Sundblad-Livscoach-Online distans Självkänsla-Coach-Soul-Purpose-coach-holistisk-hälsocoach-coach-Göteborg-självkänsla hälsotips-

Skamtålighet – det du behöver träna livet ut!

Vad gör vi när vi upplever skam: känn känslan och gör det ändå. Dela med dig av hur det är att vara människa. När du gör det, ger du oss andra tillåtelse att göra detsamma.

Självtvivel och självkritik upplever vi alla till och från. Och det är helt okej, du är ju människa! Att våga prata om det är det som gör att skammen lättar. Det bästa du kan göra när du känner skam är att möta dig själv med medkänsla. 

Hur gör du det?

 1. Skriv av dig om din upplevelse som väckte känslor av skam i dig. Sätt ord på allt det mörka och bemöt dig själv med medkänsla.
 2. Prata med människor du litar på, i ljuset dör skammen.
 3. Visa medkänsla med dig själv som du hade gjort med din bästa vän! Hur du pratar med dig själv när du misslyckas rejält är ett bra mått på hur långt du har kommit med din egen självkärlek. Hur låter det där inne när du gör bort dig? Ge dig själv medkänsla och kärlek när du behöver det som allra mest. Läs mer om hur du kan älska dig själv här.
 4. Bestäm dig för att livet är för kort för att slösa tid på att gömma dig för världen! När du accepterar dig själv och respekterar dig själv för den du är, ger du i samma stund andra tillåtelse att göra det samma. Var den inspiration du vill se i världen! You change lives!
 5. Träna på att vara dig själv med dina nära människor som du är trygg med! Våga dela med dig av stunder när du grät i duschen eller när du kände dig top of the world efter ett jobbmöte! Våga dela med dig mer av din upplevelse av livet, av den du är. Innan du ska träffa dem nästa gång, ha med dig din intention att vara dig själv i bakfickan! Se vad det gör med er connection.

 

Du är tillräcklig!

Vi kan inte vänta med att leva tills vi är perfekta. För vi har inte allt under kontroll, och kommer aldrig ha det heller. We’re only humans. Och där möts vi, i det där mänskliga.

Och det här tror jag på: att prata mer om sårbarhet och skam, för först då vågar vi leva fullt ut.

Hjärta mot hjärta, istället för fasad mot fasad.

Och när du tror på riktigt att du är tillräcklig kommer du att leva som om det är sant. Du kommer våga dela allt, även ditt innersta mörker för du vet, deep down, att du är värd att älskas. De som stannar kvar, those are your people.

 

“Men när jag ser tillbaka på mitt liv och vad det har betytt för mig att visa stort mod kan jag ärligt säga att det inte finns något som är så obehagligt, farligt och plågsamt som när det känns som om jag står vid sidan av mitt eget liv och kikar in och undrar hur det skulle kännas om jag hade modet att delta och låta andra se mig.”

Brené Brown

 

Nästa steg för dig som är redo!

Nu vet du varför du ska göra det – våga vara sårbar! Det är där det riktiga livet är 🙂

För dig som vill prata mer om sårbarhet, skam, självkänsla och självkärlek – skriv gärna till mig här! Jag älskar att connecta!

För dig som är redo att ta nästa steg och gå på djupet i hur detta skulle se ut för dig med action steps – boka ett kostnadsfritt coachingsamtal på 30 minuter med mig! I’m right here.

Coaching är för dig som har kommit till en punkt där du längtar efter att våga vara dig själv fullt ut och hitta till en trygg plats i dig själv där du får börja leva livet efter dina egna villkor istället för att pleasa alla andra i första hand! Du lever nu! Din tid är nu! Med coaching blir du närmare dig själv och det om något kommer hjälpa dig att leva livet fullt ut!

När du är redo så kickar vi igång den här inre resan som kommer förändra ditt liv!

Love,
Adeline

Lämna en kommentar